‘Voer rijvaardigheidstest in voor bestuurder scootmobiel’

Bestuurders van scootmobielen zouden een periodieke test moeten doen om hun rijvaardigheid op peil te houden. Daarvoor pleit de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (MRD).

 Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat het aantal reddingen van bestuurders die te water raken in de afgelopen tien jaar is toegenomen. Hulp komt niet altijd op tijd: het afgelopen jaar verdronken scootmobielbestuurders in onder meer Bergen op Zoom, Barendrecht en Bunschoten. In de periode 2006-2017 werden gemiddeld zeven reddingen per jaar uitgevoerd. Sindsdien zijn het er jaarlijks gemiddeld zestien, blijkt uit het onderzoek. In de afgelopen tien jaar is het aantal scootmobiels enorm toegenomen.

Signaal

“We weten niet hoeveel het er precies zijn en we weten ook niet hoeveel bestuurders er daadwerkelijk zijn verdronken, maar we zien deze cijfers toch als een signaal”, aldus een woordvoerder van de MRD.”Om brommer te mogen rijden moet je tegenwoordig een rijbewijs halen.

Raar dat we bij een groep mensen die vanwege hun gezondheid minder vaardig zijn, iets dergelijks niet vereisen.”Dat het misgaat, komt volgens de woordvoerder ook door technische tekortkomingen. “Het onderscheid tussen gas geven en remmen is niet altijd helder. De constructie met drie wielen is ook niet ideaal, bij het raken van een stoepje valt hij al om.”

Wil u meer informatie over de rijvaardigheidstest, neem dan contact op met MobiMax.

Bron: ANP